Tekniken är inte ny!
Innovativa odlingssystem– Det nya är att utvecklingen inom belysningsteknologin har gjort det mer ”rimligt” att odla med bara konstljus.
Hur skulle en tidslinje som visar tekniska framsteg fram till idag se ut?
1930-tal: Konstljus
1960-tal: CO2-gödsling
1970-tal: Från jordodling till hydroponisk odling. Stort genombrott för konstljus.
1980-tal: Datorstyrning. Samtidigt utvecklades odlingssystemen med nedläggningsmetoden för tomatodling, rullbord/mobilbord/roulettesystem för krukodlingar, i kombination med högre och större växthus med förbättrade interntransportsystem.
Finns det olika grader av hydroponisk odling?
– Ja, det finns allt ifrån ren vattenodling, där växten växer i näringslösning, till odlingar där växten får en näringslösning men växer i ett substrat t ex pimpsten eller stenull.
Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med de olika varianterna av hydroponisk odling?
– Detta är svårt att svara generellt på, man anpassar sitt odlingssystem främst efter vilken växt som odlas och därför ser det olika ut.
Det framhålls att stadsodlarnas odlingssystem förbrukar betydligt mindre vatten än vad man generellt gör inom växthusodlingen.
– Odlar man i en kontrollerad miljö där man avfuktar luften aktivt kan man ju återvinna kondensvattnet, troligen är det detta som åsyftas.
Vertikal odling är också en företeelse som är mycket omskriven idag, är det också en gammal teknik?
– Idén som sådan har funnits länge men blivit aktualiserad i och med utvecklingen inom belysningstekniken.
Når man en högre produktivitet genom att odla vertikalt?
– Det beror på hur många lager man har – enkel matematik säger två lager = dubbel produktion jämfört med ett lager. Produktiviteten per kvadratmeter odlingsyta blir inte bättre.
Vad är fördelarna respektive nackdelarna med vertikal odling?
– Fördelarna är att man kan odla mer på mindre yta. Nackdelarna är att man blir helt beroende av konstljus vilket ger högre energiåtgång. Det blir också en högre investeringskostnad.
– Vad som kan odlas är också en begränsning. Vertikal odling passar sig för kryddor, sallat och skott/mikrogreens, alltså i princip ”kryddor och garnering”. Att tala om ”livsmedelsförsörjning” och ”food”, ”farming” och ”agriculture” i dessa sammanhang är lite vilseledande tycker jag.