Spaning – Växtbaserade livsmedel får inte kallas kött

Från 1 januari 2019 får inte livsmedel baserat på växter längre kallas kött i Missouri. Den nya lagen kan innebära både böter och fängelse för den som bryter emot den. Nu följer andra stater efter.

Staten Missouri har dock blivit stämd, bland annat av det växtbaserade företaget Tofurky, för detta i federal domstol. Ärendet är pågående. Nu följer Mississippi, South Dakota och troligen även Montana efter Missouris initiativ till kriminalisering av begreppet kött i felaktiga sammanhang. Ett flertal delstater överväger liknande lagförslag enligt Food Safety News. Bland dessa finns stater som Arizona, Arkansas, Colorado, Illinois, Indiana, Nebraska, North Dakota, Virginia, Washington and Wyoming. De flesta av dessa har en viktig jordbrukssektor.

Jordmåns spaning

Även EU:s jordbruksutskott har föreslagit ett förbud mot köttinspirerade namn på växtbaserade livsmedel. Vi följer utvecklingen internationellt.

Källor:

https://www.fooddive.com/news/will-missouris-new-labeling-law-criminalizing-meat-hurt-the-plant-based/545445/

https://www.fooddive.com/news/mississippi-and-south-dakota-criminalize-misuse-of-term-meat/552021/

Spaning – Lokal mathandel på nätet i Helsingborg

I mitten av december 2018 startade Helsingborg Food Market som är en ny lokal e-handel för leveranser i närområdet. Tanken är att göra det enklare för kunderna att köpa och konsumera lokalproducerat.