Spaning – Tyson investerar i företag som gör växtbaserad räka

Tyson Foods, världens näst största köttproducent, har nyligen investerat i företaget New Wave Foods som tillverkar växtbaserade räkor. New Wave Foods planerar att lansera sin produkt i början av nästa år.

Att Tyson Foods investerar i New Wave kommer inte som en överraskning i branschen. Sedan de som första köttproducent investerade i Beyond Meat år 2016 har de gjort ett stort antal investeringar som är kopplade till cell- och växtbaserat kött. I somras lanserade de till exempel det nya varumärket Raised & Rooted som bland annat tillverkar växtbaserade nuggets och hamburgare. Tyson Ventures har inte satsat på räksubstitut tidigare, deras filosofi har dock varit att investera i innovativa livsmedelsverksamheter med nya produkter eller teknologier. Detta inkluderar alternativa proteiner även om de på sikt kan bli konkurrenter till Tysons fläsk-, nöt- och kycklingprodukter.

Jordmåns spaning

Av alla traditionella proteinslag är nu även räkan på radarn, räka utan räka alltså. Att en så stor köttproducent som Tyson går så hårt in i branschen som tillverkar växtbaserade köttsubstitut visar på dess potential. År 2017 visade en undersökning från Allied Market Research på en global försäljning av köttsubstitut värd 4,2 miljarder USD. Till 2025 beräknas samma marknad vara värd 7,5 miljarder USD.

Källor: https://www.fooddive.com/news/tyson-invests-in-plant-based-shrimp-maker-new-wave-foods/562354/

https://www.va.se/nyheter/2019/06/13/vegankampen-hardnar-varldens-nast-storsta-kottproducent-satsar-pa-vaxtbaserat-i-stor-skala/