Spaning – Svenska kemister gör smör av el och koldioxid

Kemisterna Anders Lorén och Marcus Vestergren gör matfett av elenergi och koldioxid.

Anledningen till att det är just fett man valt förklaras med att det var enklast att snabbt få fram en färdig produkt, något att visa upp. Under våren räknar man med att ha ytterligare två prototyp-produkter klara, ett kilo bredbart fett, som ett smör eller margarin och ett alternativ till palmolja för bakverk eller frityr. Forskarna trycker hårt på att Power to Food bygger på en teknik som är skalbar.
”En sådan här industri ska etableras där det finns stora koldioxidutsläpp, vid ett pappersbruk eller en biogasanläggning till exempel”, säger de två kemisterna.

Jordmåns spaning

Kemisterna säger sig vara på väg att lösa de stora hållbarhetsutmaningarna med dagens moderna jordbruk och livsmedelsindustri. Återigen pekas jordbruket ut som ohållbart.

Källa: Power to Food gör matfett av koldioxid och el

Spaning – Topp 20 start ups inom innovativ mat

Under 2018 finansierades 70 innovationer med 516 miljoner USD genom Agfunder, en onlineplattform för kurerade investeringar i livsmedels- och jordbruksteknikföretag. 516 miljoner USD innebar visserligen…

Spaning – Bakterier blir nytt protein med solenergi och koldioxid

Finska Solar Foods har utvecklat en metod för att tillverka proteiner utan vare sig djur eller grödor. Med hjälp av en viss typ av bakterier,…

Spaning – Spotify-investerare lanserar rekordfond för Agritech

Astanor Ventures, ett riskkapitalbolag baserat i Belgien har lanserat en ny fond för jordbruk och mat, värde 325 miljoner dollar. Den största av sitt slag…

Spaning – 3D-printad fisk från labbet

Nu finns en 3D-printad labbodlad fisk! Det är foodtech-företaget Bluenalu som står för innovationen. Företaget tar cellvävnad från levande fisk och blandar med näringsrikt biobläck.…