Spaning – Lokal mathandel på nätet i Helsingborg

I mitten av december 2018 startade Helsingborg Food Market som är en ny lokal e-handel för leveranser i närområdet. Tanken är att göra det enklare för kunderna att köpa och konsumera lokalproducerat.

Det utvalda sortimentet är allt från grönsaker som polkabetor och svartkål till fröknäcke och lokalt producerade ostar. I utgångsläget har Helsingborg food market ett fast sortiment i en låda man levererar. Ambitionen är att öka flexibiliteten på sikt. Man kan till exempel beställa nybakat bröd från lokalt bageri till lördagsmorgonen.

Jordmåns spaning

Nya partnerskap och innovationer kommer att förändra sättet vi köper livsmedel. Konsumtionsprofilen bestäms av konsumenten och inte av butiken. Kunden måste dock dela med sig av personliga data.
En risk med e-handeln/ matkassar är att den lokala trenden går förlorad och till förmån för lågpris och smalare sortiment, vilket kan göra det svårare att marknadsföra mervärden. Men e-handeln skapar också ett fönster för lokala aktörer att sälja premium direkt till kunden.