Spaning – Hemköp testar ny baljväxtfärs

En baljväxtfärs baserad på sötlupin, åkerböna, gråärt och raps sälj i fyra av Hemköps butiker i Stockholm. Dessutom har Urban Deli har skapat tre färdigrätter av produkten.

Urban Deli har skapat tre färdigrätter med färsen som bas (lasagne, bolognese och tacofärs). Baljväxtfärsen har utvecklats på Torsåker gård norr om Stockholm, en testgård för framtidens livsmedel som drivs av Axfoundation.

– Efterfrågan på växtbaserade livsmedel ökar kraftigt och vårt mål är att kunderna ska få allt fler gröna och svenska varor att välja mellan. Baljväxtfärsen är en innovativ produkt med råvaror odlade, skördade och tillredda i Sverige, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig på Hemköp.

Reflektion: En häftig aspekt med växtfärsen är att den får sitt fett genom en slaggprodukt från raps. Växtfärsen har samma konsistens som köttfärs och den är inte så söt som baljväxter kan vara. Tanken var att skapa en produkt som är hållbar och enkel, att konsumenten behöver tänka nytt eller lära om kring tillagning. Färsen klarar dock bara vissa temperaturer och reagerar ännu inte som vanlig färs, därför säljs den som prefabricerade produkter i första hand. Troligtvis kommer en utveckling där den kan säljas som ren färs.

Källa: http://www.butikstrender.se/hemkop-testar-ny-baljvaxtfars/