Spaning – Gnista Spirits lanserar svensk alkoholfri sprit

Att utveckla alkoholfri premiumsprit har länge betraktats som total omöjlighet, men för två år sedan antog grundarna bakom den prisbelönta drycken Caliente utmaningen. Nu har Gnista Spirits lanserat Sveriges första alkoholfria sprit. De begränsade antalet flaskor som erbjöds under förlanseringen sålde slut på en gång.

I ett pressmeddelande säger Erika Ollén, medgrundare Gnista Spirits, att företaget utgick från “impossible is nothing” när de bestämde sig för att ta fram en riktigt bra alkoholfri sprit som på riktigt imiterar det “svåra” i vanlig sprit – något hon menar att ingen har lyckats med tidigare.

Gnistas Spirits första produkt på marknaden, Floral Wormwood, är en premiumsprit med bitter, örtig och intensiv smak med toner av lakrits, ros och apelsin. Den kan drickas ren som aperitif eller användas som alkoholfri bas i olika drinkar.

Gnista Spirits finns på innovationsarenan Krinova och är ett av de företag som använt Testbädd Balsgård (SLU) för prototyputveckling och produktion. Testbädd Balsgård verkar för att stärka innovationskraften hos små och medelstora dryckes- och livsmedelsföretag genom att låta entreprenörer, forskare, studenter och dryckesutvecklare mötas i gemensam utveckling över bolagsgränser, områden och discipliner.

Jordmåns spaning

Utan-trenden växer; vi gick från “utan tillsatser” till ”kött utan kött” och nu ”sprit utan sprit”. När det gäller dryckestrender är det helt klart alkoholfritt som sticker ut. Under 2018 sjönk alkoholkonsumtionen i Sverige med två procent och det är de yngre som står för förändringen. Dryckesproducenter har redan börjat justera sitt sortiment och lanserat produkter med låg alkoholhalt. Alkoholfri öl kom först, viner följde efter och nu kommer den alkoholfria spriten.

Källor: https://www.gnistaspirits.com/press/
https://www.hkr.se/nyheter/2018/ny-satsning-pa-testbadd-balsgard-for-okad-innovationskraft-hos-dryckesforetag/