Spaning – Framtidstron inom detaljhandeln minskar
Nya försäljningskanalerFramtidsindikatorn för e-handeln – som sammanfattar tron på försäljning, anställningsvilja och lönsamhet – faller med 7,3 enheter och landar på 100,1 vilket är strax över den neutrala nivån på 100. Det är den lägsta siffran hittills i år.
– Tillväxten inom e-handeln är fortsatt stark men den internationella konkurrensen är tuff och priserna är pressade, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel till branschmagasinet Butikstrender.
Framtidsförväntningarna minskar även bland dagligvaru- och sällanköpshandlarna. Optimismen i dagligvaruhandeln faller tillbaka från höga nivåer men ligger fortsatt över den neutrala nivån på 100. Sällanköpshandlarna uttrycker däremot en större pessimism, trots den stundande julhandeln.
Butikshandelns framtidsindikator, som väger samman förväntningarna i både dagligvaru- och sällanköpshandeln, faller med 6,6 enheter till 96,3. Johan Davidson antyder att den stora osäkerheten beror på att man inte vet hur ett försvagat konjunkturläge kan komma att påverka försäljningen.
Jordmåns spaning
En stark indikator på att konsumtionen kommer att gå ned framöver. Att sällanköpshandlarnas hoppfullhet minskar är väntat, men att e-handelns optimism sjunker är desto mer intressant. Många menar att butiksdöden inte nödvändigtvis beror på enbart e-handelns expansion. E-handeln har onekligen sett en enorm tillväxt, men man ska komma ihåg att den har ökat från låga nivåer. Zalando som är Europas största e-handelsplattformar för mode omsätter exempelvis cirka 5,4 miljarder euro, vilket är förhållandevis lite om man jämför med butiksjätten H&M som hade 210 miljarder kronor i nettoomsättning 2018.
Källor: https://www.butikstrender.se/detaljhandelns-framtidstro-nedat/
https://www.va.se/nyheter/2019/08/01/zalando-rapport/
https://about.hm.com/content/dam/hmgroup/groupsite/documents/sv/Annual%20Report/%C3%85rsredovisning%202018.pdf