Spaning – Explosion av växtbaserat kött till Sverige

Nu har Unbelievable Whopper och Unbelievable Chicken King kommit till Burger King i Sverige. Växtbaserade burgare som ska smaka som just grillat nötkött och friterad kyckling.

Burger King lanserade tidigare i år fejk-kött-burgaren Impossible Burger i USA med kött producerat av Impossible Foods. Skillnaden mot Impossible burger är att ”Unbelievable” inte har samma råvara. I USA används genmodifierad jäst, vilket inte är tillåtet i EU. I de svenska burgarna används istället sojabönor och veteprotein. Sverige är det första landet i Europa där Burger King gör den här satsningen.

Max introducerade samtidigt sin egenutvecklade Delifresh Plant Beef. Max innovation är gjord på växtbaserat protein och ett 3,5 år långt arbete som ligger bakom framtagningen.

Förutom Impossible Foods finns sedan tidigare företaget Beyond Meat i USA som börjat sälja sina burgare på Coop i Sverige i ett pack med två burgare. Under 2018 lanserade Garant en svensk variant på köttliknande veganska burgare när man presenterade Juicy Vegan Burger som säljs hos Urban Deli sedan 15 juni 2018. Från mitten av september 2018 har den även sålts hos Hemköp, Willys, Tempo samt via mat.se. Även svenska företag som Oumph! har tagit fram hamburgare som är röda i färgen och på alla sätt påminner om en hamburgare av nötkött.

Jordmåns spaning

Nu duggar de växtbaserade burgarna tätt! Allt fler satsar på växtbaserat ”kött” och visar utan tvivel att marknaden breddas och växer snabbt. Att Burger King väljer Sverige som första land att lansera i säger något om styrkan i trenden i landet. Sverige är visserligen en liten marknad, vilket skulle kunna lämpa sig för ett test, men brukar ofta vara ett land där lanseringar dröjer. Det kan också finnas viss koppling till Max lansering samma period… Nu när alternativen finns på plats blir det intressant att följa tillväxten av försäljningen.

Källor:
https://thespoon.tech/burger-king-to-sell-new-plant-based-burgers-in-sweden/
http://www.butikstrender.se/the-beyond-burger-hos-coop/
http://www.butikstrender.se/max-lanserar-vaxtbaserad-burgare/

Spaning – “Omöjlig” Whopper gör entré på Burger King i USA

Burger King introducerar nu en Whopper gjord med en vegetarisk hamburgare i samarbete med Impossible Foods. Introduktionen sker på 59 restauranger i St. Louis-området. Enligt…

Spaning – EU vill förbjuda köttliknande namn på vegetarisk mat

EU:s jordbruksutskott vill införa ett förbud för växtbaserade produkter att ha namn som anspelar på maträtter som traditionellt förknippas med kött, tex biff, korv eller…

Spaning – Topp 20 start ups inom innovativ mat

Under 2018 finansierades 70 innovationer med 516 miljoner USD genom Agfunder, en onlineplattform för kurerade investeringar i livsmedels- och jordbruksteknikföretag. 516 miljoner USD innebar visserligen…

Spaning – Broccoli med mindre svinn

För minskat matsvinn ska forskare i ett nytt projekt på SLU i Alnarp använda de delar av växter som i dag ratas för färskvarukonsumtion till…