Spaning – Explosion av växtbaserat kött till Sverige
Innovativ matBurger King lanserade tidigare i år fejk-kött-burgaren Impossible Burger i USA med kött producerat av Impossible Foods. Skillnaden mot Impossible burger är att ”Unbelievable” inte har samma råvara. I USA används genmodifierad jäst, vilket inte är tillåtet i EU. I de svenska burgarna används istället sojabönor och veteprotein. Sverige är det första landet i Europa där Burger King gör den här satsningen.
Max introducerade samtidigt sin egenutvecklade Delifresh Plant Beef. Max innovation är gjord på växtbaserat protein och ett 3,5 år långt arbete som ligger bakom framtagningen.
Förutom Impossible Foods finns sedan tidigare företaget Beyond Meat i USA som börjat sälja sina burgare på Coop i Sverige i ett pack med två burgare. Under 2018 lanserade Garant en svensk variant på köttliknande veganska burgare när man presenterade Juicy Vegan Burger som säljs hos Urban Deli sedan 15 juni 2018. Från mitten av september 2018 har den även sålts hos Hemköp, Willys, Tempo samt via mat.se. Även svenska företag som Oumph! har tagit fram hamburgare som är röda i färgen och på alla sätt påminner om en hamburgare av nötkött.
Jordmåns spaning
Nu duggar de växtbaserade burgarna tätt! Allt fler satsar på växtbaserat ”kött” och visar utan tvivel att marknaden breddas och växer snabbt. Att Burger King väljer Sverige som första land att lansera i säger något om styrkan i trenden i landet. Sverige är visserligen en liten marknad, vilket skulle kunna lämpa sig för ett test, men brukar ofta vara ett land där lanseringar dröjer. Det kan också finnas viss koppling till Max lansering samma period… Nu när alternativen finns på plats blir det intressant att följa tillväxten av försäljningen.
Källor:
https://thespoon.tech/burger-king-to-sell-new-plant-based-burgers-in-sweden/
http://www.butikstrender.se/the-beyond-burger-hos-coop/
http://www.butikstrender.se/max-lanserar-vaxtbaserad-burgare/