Spaning – EU vill förbjuda köttliknande namn på vegetarisk mat

EU:s jordbruksutskott vill införa ett förbud för växtbaserade produkter att ha namn som anspelar på maträtter som traditionellt förknippas med kött, tex biff, korv eller färs. Idén är inte ny inom EU, förra året antog Frankrike en liknande lag.

80 procent av ledamöterna har röstat för ett sådant förslag. Innan förbudet kan bli till lag måste Europaparlamentet i sin helhet rösta för förslaget. Tillverkare och försäljare som bryter mot bestämmelserna och marknadsför sina vegetariska halvfabrikat i chark-klingande ordalag riskerar böter på över tre miljoner kronor i Frankrike. Diskussionen mot kötthärmande vegomat har förts på fler håll, bland annat i Tyskland vars förre jordbruksminister krävde förbud likt det som nu röstats fram.

På mejerisidan är det redan fastställt att uttryck som ”sojamjölk” och ”tofusmör” inte får användas i marknadsföring, vilket EU-domstolen slog fast redan 2017 i ett uppmärksammat mål. EU-domstolen konstaterar att lagstiftningen säger att med mjölk ”avses uteslutande det normala juversekret som erhålls vid en eller flera mjölkningar”. Det gäller även i princip ord som grädde, ost, yoghurt och smör. Undantag finns för traditionella eller etablerade produkter som kokosmjölk, kakaosmör och jordnötssmör. På sikt kan eventuellt fler undantag komma att gälla.

Jordmåns spaning

Det som händer kring utvecklingen av vegetariska köttlikande produkter och dess namn händer även i EU, se tidigare spaningar från Missouri. Eftersom det är Europaparlamentet som måste rösta igenom lagförslaget är ett beslut inte att vänta förrän efter EU-valet.

Källor:
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-vill-forbjuda-kottliknande-namn-pa-vegetarisk-mat

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/frankrike-forbjuder-kottharmande-vegetarisk-mat

https://www.atl.nu/lantbruk/eu-domstolen-mjolk-kommer-fran-djur/

Spaning – Växtbaserade livsmedel får inte kallas kött

Från 1 januari 2019 får inte livsmedel baserat på växter längre kallas kött i Missouri. Den nya lagen kan innebära både böter och fängelse för den som bryter emot den. Nu följer andra stater efter.

Spaning – “Omöjlig” Whopper gör entré på Burger King i USA

Burger King introducerar nu en Whopper gjord med en vegetarisk hamburgare i samarbete med Impossible Foods. Introduktionen sker på 59 restauranger i St. Louis-området. Enligt…

Spaning – Explosion av växtbaserat kött till Sverige

Nu har Unbelievable Whopper och Unbelievable Chicken King kommit till Burger King i Sverige. Växtbaserade burgare som ska smaka som just grillat nötkött och friterad…

Spaning – Topp 20 start ups inom innovativ mat

Under 2018 finansierades 70 innovationer med 516 miljoner USD genom Agfunder, en onlineplattform för kurerade investeringar i livsmedels- och jordbruksteknikföretag. 516 miljoner USD innebar visserligen…