Spaning – 3D-printad fisk från labbet

Nu finns en 3D-printad labbodlad fisk! Det är foodtech-företaget Bluenalu som står för innovationen.

Företaget tar cellvävnad från levande fisk och blandar med näringsrikt biobläck. Sedan går det att skriva ut fisken från en 3D-skrivare. Fisken kan tillagas på olika sätt, den kan ätas rå, syras, friteras i olja eller kokas utan att gå sönder. Just att fisken inte går sönder har konkurrenterna, till exempel Wild Type, inte lyckats med. Inom två år ska företaget gå ut med produkten på en testmarknad, i första hand i USA.

Jordmåns spaning

Fisken är alltså nästa protein från labbet. Men den här gången är utgångspunkten animaliskt protein. Företaget säger att 3D-fisken inte är mer onaturlig än till exempel grekisk yoghurt, som också utgår från en levande cellkultur. Vad konsumenterna tycker återstår att se.

Källa: https://www.nyteknik.se/innovation/snart-kan-du-ha-labbodlad-fisk-pa-tallriken-6983633