Stadsodling – en pusselbit i matförsörjningen

När Grönska startades för några år sedan var tanken att producera grönsaker och örter som är hållbart och lokalt producerade och som skulle bidra till att minska importen samt kapa leden från producent till konsument.

– Om vi producerar mer i städerna än i nuläget så är det ett steg på vägen, säger Natalie de Brun Skantz, en av grundarna. Vi säljer produkter som är jättelokalt odlade, vilket också ger en tydlig transparens för kvalitet och innehåll i våra produkter.

Just transparensen är viktig, tillägger grundaren och Vd:n Robin Lee, som tillägger att om en vara producerats alltför långt bort från oss konsumenter, så bryr vi oss inte så mycket om hur den kommit till.

Det har skrivits en hel del om stadsodling på senare år, framför allt om småbladiga grönsaker och färska kryddor, som ju är precis det Grönska producerar. Och att stadsodling har en framtid är man på företaget säkra på.

– Vi i Sverige importerar mycket av våra grönsaker. Men det är galet att importera från länder som exempelvis Nederländerna, som är så likt Sverige. En sak är ju om vi importerar exotiska frukter från tropiska länder, säger Natalie de Brun Skantz.

“Vi blir ett komplement och inte ett hot. Vi kommer att odla lite olika saker och jag hoppas att vi kan ha en dialog med mer traditionella odlare.”

Grönskas grundare konstaterar att efterfrågan på frukt och grönt ökar för varje år, fler blir vegetarianer eller flexitarianer och att därmed utrymmet för produktion och nya producenter ökar.

– På sikt är det också en fråga om matförsörjning. Klimatförändringarna gör att vi kanske inte kan odla grödor på samma sätt som idag och på samma platser som idag, säger Robin Lee och fortsätter:

– Därför ser jag oss som en liten del i pusslet. Växthusodling är bra och behövs. Vi blir ett komplement och inte ett hot. Vi kommer att odla lite olika saker och jag hoppas att vi kan ha en dialog med mer traditionella odlare så att vi kan odla sådant som är mer utmanande för dem.

Vilka är det då som Grönska vänder sig till? Idag säljs deras örter i matvarubutiker i välmående stadsdelar i och kring Södermalm samt på inredningsföretaget Granit samt ekobutiken Paradiset.

– I dagsläget har vi en medveten urban köpare som vill ha en vacker och god produkt. Vår basilika är lite dyrare än andras men den innehåller också en större mängd, så det är svårt att jämföra. Men det är klart att det blir ett ekonomiskt val för konsumenten och vi är för små för att konkurrera med spanska växthus. Men när vi ökar skalan på vår produktion hoppas vi framöver kunna konkurrera i pris med andra svenska odlingar, säger Natalie de Brun Skantz.

Däremot tillhandahåller Grönska en mer miljövänlig produkt eftersom örterna säljs i komposterbar papperskruka som är omplanteringsbar och gå bra att slänga på komposten.

– Det är ju en kritik mot importen – att det är så mycket plast, konstaterar Robin Lee.

När det gäller hållbarhet försöker Grönska arbeta aktivt med olika delar, som om transporten som nu sker med vanlig bil ska ske via elbil. Odlingen i sin tur kräver vatten, ljus och värme och energiåtgången för detta ligger i det lägre spannet av vad som är normalt för växthus enligt Grönskas beräkningar.

– Det bästa ur energisynpunkt är frilandsodling, men å andra sidan innebär det ökad mängd gödning, säger Robin Lee. Vi har det kallt här i Sverige så vertikal odling kan nog vara snudd på mer energieffektivt än växthus, men det är svårt att mäta. Fördelen för oss är ju i alla fall att vi tar liten plats och kan använda lokaler som inte har mycket solljus.

I intervjuer från 2016 framgår att Grönska har målet att göra Stockholm helt oberoende av importerade grödor samt inom drygt ett år ha en ny anläggning som kan producera 50 000 plantor i månaden. Detta är dock fortfarande i planeringsstadiet.

– Vi är fortfarande ett ungt företag och vi måste bygga allt från grunden, säger Natalie de Brun Skantz. Vi tittar på nya grödor som tar tid att utveckla och funderar på befintliga, större lokaler men vi är inte riktigt där ännu. Tid och pengar är vår största utmaning.

Fakta

Stadsodlingsföretaget Grönska startades 2016 av Petter Olsson (drift- & personalchef), Robin Lee (VD) och Natalie de Brun Skantz (ekonomi- & marknadschef). Företaget odlar ekologiska örter året runt i en hydroponisk och vertikal odling i en nedlagd värmecentral i ett bostadskvarter söder om Söder i Stockholm. Första plantorna levererades hösten 2016 och idag produceras 5000 per månad. Företaget har fått Stockholm stads innovationsstipendium 2016. Grönska har också fått projektmedel från Jordbruksverket för att utveckla vertikala tekniken samt från Naturvårdsverket för arbete med cirkulära system.